TPC Textile i projekt om mikroplaster

Nytt projekt ska konstruera bort mikroplaster från textil

 

Mikroplastföroreningar i våra hav kommer bland annat från vanliga kläder och tyger av exempelvis akryl, polyester eller nylon. Swerea IVF leder ett nytt projekt som på vetenskaplig grund nu ska ta fram guidelines och titta på tekniska lösningar för att hjälpa textilindustrin att minska mikroplastavgivningen från deras produkter.

 

Mikroplast har visat sig vara ett miljöproblem i våra hav. När mikroplasterna kommer in i djur och växter följer farliga föroreningar med. Orsaken till den ökande mängden mikroplaster i havet är inte fullt känd, men en rapport som släpptes tidigare i år av Swerea IVF och Mistra Future Fashion visar tydligt att tvätt av textilier är en av de största bidragsgivarna.

Mikroplastföroreningar är en miljöfråga som diskuteras intensivt. Hösten 2015 antogs av FN 17 globala mål för hållbar utveckling. Ett av målen handlar om att mikroplaster i havet ska minska och det talas om nollutsläppsmål. Det har efter en undersökning i branschen visat sig att textilindustrin och dess intressenter har behov av mer kunskap och information om mikroplastutsläpp, och man har identifierat att det finns ett forskningsgap vad gäller sambandet mellan tygkonstruktion och mikroplastavgivning, liksom studier kring hur tvättmaskiners konstruktion kan minska utsläppen.

Nu startas ett forskningsprojekt, lett av Christina Jönsson på Swerea IVF, med målet att skapa kunskap och guidelines som ska hjälpa textilindustrin att kunna designa och skapa kläder gjort av syntetiska tyger som inte släpper ifrån sig mikroplaster. Projektet kommer också undersöka hur tvättmaskiner är konstruerade och om de kan kompletteras med ett filter som kan minska utsläppen av mikroplaster.

– Det är mycket viktigt att undersöka utsläppen och begränsa exponeringen. Både kunskap och data avseende fiberförlust från användning av olika textilier behöver genereras, och det vill vi göra i projektet. Den informationen kan i sin tur hjälpa företag att designa kläder som kan minimera fiberavgivningen, säger Christina Jönsson.

– Det är fantastiskt roligt att så många företag och organisationer vill vara med, vi är 20 stycken i dagsläget och vi har ytterligare fler företag på gång att ansluta sig till projektet, avslutar Christina.

Finansiär
Projektet finansieras av FORMAS och pågår mellan åren 2018 och 2020.

Deltagande Företag
Bergans, Boob Design, Electrolux, Ellos Group, Fjällräven, Filippa K, Gina Tricot, Haglöfs, H&M, Peak Performance, Sustema, TPC Textile och Y. Berger & Co.

Övriga organisationer
Chalmers Tekniska Högskola, Johanneberg Science Park, Högskolan i Borås, STOP! Micro Waste, Peak Innovation (Vinnväxt initiativ från VINNOVA) och Västsvenska Kemi- och Materialklustret.